Shop en betaal veilig online

Ruime voorraad

Gratis bezorging vanaf €200

Professioneel advies

Nadelen van ozonreiniging

Ozon wordt steeds vaker gebruikt om te reinigen en desinfecteren. Dit ozon wordt dan ter plekke gemaakt door het schoonmaakpersoneel. Hier zitten echter veel risico’s en wettelijke eisen aan. Wat deze precies zijn, legt Johan graag aan u uit.

Wat is ozon?

Ozon is een gas dat je niet ziet, maar wel kunt ruiken. Ozon wordt gevormd uit zuurstof door elektrische ontladingen en reageert met alles wat los en vast zit. Door deze reacties vervalt de ozon weer tot zuurstof, maar ondertussen doet het wel iets met het oppervlak waarmee de ozon reageert. Ozon wordt vaak ter plekke gemaakt, omdat het instabiel is. Dit heet in situ-generatie van ozon.

Schoonmaken met gevaarlijke stoffen

Schoonmakers moeten soms werken met gevaarlijke stoffen, bijvoorbeeld ozon. Het is hierbij belangrijk dat de producten op een veilige manier gebruikt worden, zodat de gezondheid van de medewerker niet beschadigd wordt. Het is daarom belangrijk als werkgever de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen.

Ozon als reinigingsmiddel

Ozon zet geurstoffen om tot andere stoffen. Ozon maakt echter niet schoon, omdat de resten gewoon op het oppervlak achterblijven. Vuil wordt daarom wel ontgeurd en ontkleurd, maar niet weggehaald. Ozon is daarom wel geschikt als reinigingsmiddel in nichetoepassingen (zoals ontgeuren na brand), maar niet voor de algemene schoonmaak.

Johan-legt-uit-ozonreiniging

Schoonmaken met een te lage concentratie ozon

Ozon is een krachtige oxidator en reageert dan ook snel met de vervuiling. Hierdoor is ozon heel instabiel en valt het snel uit elkaar. Door ozon in water op te lossen, wordt het proces alleen maar versneld. De concentraties die gebruikt worden in ozonwater variëren van 0,0000001% (1ppb) tot 0,0002% (2 ppm). Omdat de concentratie zo laag is, heeft het geen aanvullend reinigend effect ten opzichte van water. Alleen schoonmaken met microvezeldoeken en water is dan ook vaak net zo effectief als reinigen met ozonwater.

Ozon als desinfectiemiddel

Ozon doodt het micro-organismen door de celwand kapot te maken. Ozon kan goed ingezet worden met foggen, omdat het dan alle oppervlakken die ontsmet moeten worden, raakt. Daarentegen zorgt ozon ervoor dat metaal sneller oxideert en kunststof sneller bros wordt. Dit kan dus zorgen voor beschadigingen van de materialen in uw ruimte.

Wettelijke toelatingen desinfectiemiddelen

Aan het gebruik van desinfectiemiddelen zitten strenge voorwaarden. Zo moeten desinfectiemiddelen toegelaten zijn door een nationale autoriteit. In Nederland is dit het Ctgb. Zonder toelating mag een desinfectiemiddel dan ook niet worden verkocht. Ozon was tot nu toe vrijgesteld van zo’n toelating, maar vanaf 2024 zal ook voor ozon een toelatingsverplichting van kracht gaan.

Wat zijn de risico’s van ozon?

Nadelen van ozon

  • Kunststoffen en metalen worden bros
  • Metalen oxideren sneller
  • Alleen geschikt om te gebruiken door deskundigen
  • Creëert gezondheidsrisico’s bij langdurig gebruik of bij hoge concentraties
  • Niet meer toegestaan vanaf 2024, als uw leverancier niet bezig is met een toelatingsaanvraag

Gezondheidsrisico’s van ozon

  • Ozon kan leiden tot geïrriteerde ogen en luchtwegen
  • Ozon kan leiden tot astmaklachten en ophoping van vocht in de longen
  • Ozon is giftig in hoge concentraties
  • Ook in lage concentraties schadelijk op de lange termijn

Oxiderend reinigen en desinfecteren

Wilt u toch graag een oxiderende reiniger en desinfectant gebruiken, maar wilt u geen grote veiligheidsrisico’s creëren voor uw personeel? Wij hebben het perfecte alternatief voor ozon.

Oxsilive

Een oxiderende allesreiniger, waarmee u eenvoudig interieur, sanitair en vloeren reinigt. Oxsilive verwijdert oude zeepresten en maakt oppervlakken hygiënisch schoon.

Panox

Een officieel toegelaten desinfectiemiddel op basis van waterstofperoxide en perazijnzuur. Met Panox bestrijdt u bacteriën, gisten, schimmels en virussen op alle waterbestendige oppervlakken.

Ook een vraag voor Johan? Stel deze hier en wie weet beantwoordt hij deze in het volgende artikel!