Shop en betaal veilig online
Ruime voorraad
Gratis bezorging vanaf €200
Professioneel advies
Zwembad reiniging
Hygiënische reiniging van zwemwater
Nederland telt steeds meer zwembaden. Zwemwater wordt gebruikt voor zowel sport (waterpolo, aqua-aerobics) als recreatieve doeleinden (vrij zwemmen, saunabaden). Zwembaden verschillen vaak sterk qua grootte, doeleinde, het aantal bezoekers en temperatuur. Reiniging van het zwemwater verschilt dan ook per zwembad. Lees hieronder meer over hoe u uw zwembad zo schoon mogelijk houdt.
Verontreinigingen in zwembadwater
Zwemmers brengen verschillende verontreinigende stoffen in het water wanneer ze gaan zwemmen. Denk bijvoorbeeld aan haar, cosmetica, maar ook zweet, huidweefsels en speeksel. Omdat er bij zwembadreiniging sprake is van watercirculatie kunnen deze micro-organismen en ongewenste vervuilingen toenemen. Schadelijke micro-organismen als bacteriën en virussen vermenigvuldigen zich, waardoor de kans dat zwemmers ziekten oplopen, toeneemt.
In water opgeloste verontreinigingen
Naast ongewenste stoffen en micro-organismen bevat zwemwater vaak ook opgeloste verontreinigingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan urine en zweet. Deze vervuilingen zijn niet schadelijk voor zwemmers, maar wilt u natuurlijk toch niet in uw zwemwater houden. Ook kan het zijn dat er resten van reinigings- en desinfectiemiddelen achterblijven in het zwemwater. Om deze opgeloste verontreinigingen te verwijderen uit het zwemwater wordt er gebruik gemaakt van oxidatie.
Effecten van verontreinigd zwembadwater
Door het koude zwemwater koelen zwemmers snel af. In combinatie met het binnendringende zwemwater verzwakt hierdoor de weerstand van de zwemmers. Ze zijn dan ook veel vatbaarder voor ziektekiemen die zich bevinden in het water en in de lucht van het zwembad. Schadelijke micro-organismen kunnen er dan ook voor zorgen dat zwemmers flink ziek worden.
Ziekteverwekkers in zwemwater
Er zijn verschillende ziekteverwekkende micro-organismen die zich in zwemwater kunnen bevinden. Dit zijn bijvoorbeeld bacteriën, virussen en parasitaire protozoën. Mensen die van zichzelf al een lagere weerstand hebben, door bijvoorbeeld leeftijd of chronische ziekten, zijn extra vatbaar voor deze schadelijke micro-organismen. Het is dan ook van groot belang om zwemwater op de juiste manier te reinigen en te desinfecteren.
Regelgeving zwembadreiniging
Voor het behandelen van zwembadwater zijn er een aantal wetten en voorschriften waaraan voldaan moet worden. Het gaat hierbij om de volgende wetten:
- Bestrijdingsmiddelenwet
- Arbowet
- Wet Hygiëne en Veiligheid Badinrichtingen en Zwemgelegenheden (WHVBZ)
- Besluit Hygiëne en Veiligheid Badinrichtingen en Zwemgelegenheden (BHVBZ)
Zwemmers moeten ervan uit kunnen gaan dat het zwembad waar ze in zwemmen veilig en hygiënisch is. Met deze richtlijnen kunnen zwembaden ervoor zorgen dat ze een veilige zwemomgeving bieden.
Desinfecteren van zwembadwater
In zwembadwater bevinden zich verschillende micro-organismen. Iedere zwemmer die het zwembad ingaat, brengt tot 1 miljard micro-organismen met zich mee. Het water zelf bevat ook nog eens micro-organismen. Het water moet daarom eerst geoxideerd worden. Vervolgens wordt er een desinfectiemiddel aan het water toegevoegd om schadelijke micro-organismen af te doden. Deze desinfectiemiddelen moeten voldoen aan verschillende eisen. Zo moeten ze niet schadelijk zijn voor mensen en in korte tijd en kleine concentraties werkzaam zijn. De desinfectiemiddelen moeten ook in het bad effectief blijven, omdat er voortdurend nieuwe ziekteverwekkers het water inkomen. Het is dus belangrijk dat de aanwezigheid van het desinfectiemiddel gemakkelijk kan worden gemeten.
De 5 stappen van zwembadwater reiniging
Stap 1 > Watertransport
Het vieze zwembadwater wordt getransporteerd naar de waterzuiveringsinstallatie. Hierbij komt het in een bufferkelder terecht.
Stap 2 > Haarvanger
Stap 3 > Vlokmiddel
Stap 4 > Zandfilter
Stap 5 > Oxidatie en desinfectie
Vlokmiddelen voor zwemwaterreiniging
Wat is vlokmiddel?
Met vlokmiddel voorkomt u troebel zwemwater en haalt u fijne, niet opgeloste vervuilingen uit het water. Het vlokmiddel maakt van deze kleine deeltjes grotere ‘vlokken’ die u eenvoudig uit het water filtert. Deze deeltjes zijn van zichzelf negatief geladen. Hierdoor stoten ze elkaar af en blijven ze los in het water drijven. Het vlokmiddel is positief geladen en voegt deze deeltjes dus samen, waardoor er een ‘vlok’ ontstaat. Zo filtert u de vervuilingen die te klein zijn voor uw zuiveringsfilter toch uit het zwembadwater.
Wat beïnvloedt de werking van vlokmiddel?
De pH-waarde van het water is van grote invloed op de werking van het vlokmiddel. Wanneer de pH-waarde van het water te laag is, heeft het vlokmiddel te veel tijd nodig voor er vlokken ontstaan. Het kan zelfs gebeuren dat het vlokmiddel door het filter heen gaat, waardoor de vlokken pas ontstaan na het filtermoment.
Wat zijn de risico’s van vlokmiddel?
Vlokmiddelen zijn gebaseerd op aluminium. Wanneer u een te hoge dosering gebruikt van het vlokmiddel, komt er een te hoog aluminiumgehalte in het zwembadwater terecht. Dit kan jeuk- en irritatieklachten veroorzaken op de huid van zwemmers. Verder kan een te hoge dosering zorgen voor onnodige vlokvorming. Het filter moet dan harder werken en dit kost meer energie. Niet alleen een te hoge dosering, maar ook een dosering op de verkeerde plaats kan zorgen voor een te hoog aluminiumgehalte. Doseer het vlokmiddel daarom nooit te dicht bij het filter. Vlokken ontstaan namelijk niet direct, maar hebben even tijd nodig om de deeltjes bij elkaar te voegen. Wanneer u het vlokmiddel te dicht bij het filter doseert, gaat het vlokmiddel eerst door het filter heen en vormt het pas vlokken in het waterbassin.
Hoe zorgt u voor een juiste dosering van vlokmiddel?
Vlokmiddel moet op een snelle en continue manier gemengd worden voor een optimale werking. Eenmalig doseren werkt dan ook niet met vlokmiddelen. Zorg ervoor dat de vlok minimaal 10 seconden de tijd krijgt om te vormen, voordat deze in het filter terecht komt. Bereken aan de hand van de watersnelheid hoe ver van het filter u het vlokmiddel moet doseren.
De juiste dosering is afhankelijk van verschillende punten:
- Het aantal zwembadbezoekers
- De hoeveelheid water
Volg daarom altijd de doseringen die u vindt in het productinformatieblad.